De voordelen en nadelen van een rechte of een ronde eettafel

Redactie — 10. Jul 2022 08:20
Ronde eettafel

De eettafel is het middelpunt van de woonkamer of de keuken. Maar als je nieuwe tafel wilt kopen, kun je dan het beste kiezen voor een rechte of een ronde eettafel? Kiezen voor de juiste vorm zorgt ervoor dat jouw nieuwe tafel helemaal tot zijn recht komt in de ruimte. Elke vorm eettafel heeft zijn eigen voordelen. Welke je kiest hangt af van jouw wensen. 

De voordelen van een ronde eettafel

Een ronde tafel trekt de aandacht in elke ruimte. Je maakt er dus meer een middelpunt en een eyecatcher van. Deze eettafels creëren ontzettend veel sfeer en zijn ook geschikt voor kleinere ruimtes. Daarnaast zijn deze tafels heel geschikt voor het voeren van informele gesprekken en het spelen van spelletjes. Iedereen zit namelijk even dicht bij elkaar. 

  • Eyecatcher in kleine ruimtes
  • Perfect voor spelavonden en gesprekken
  • Meer beenruimte
  • Geen scherpe tafelhoeken

Ook bieden deze tafels meer beenruimte omdat ze maar één tafelpoot hebben. Omdat een ronde eettafel geen scherpe hoeken heeft, hoef je eigenlijk geen rekening te houden met rondrennende kinderen. Die kunnen zich aan een rechte eettafel wel flink bezeren. 

De nadelen

Een ronde eettafel heeft ook nadelen. Zo kun je ze moeilijker tegen een muur plaatsen bijvoorbeeld. Daarnaast is een eettafel met een ronde vorm ook beperkt in de ruimte. Ze bieden vaak maar plaats aan 4 tot maximaal 6 personen. Ideaal voor kleine gezinnen dus. 

De voordelen van een rechthoekige eettafel

Een eettafel met een rechthoekige vorm straalt luxe uit. Ze zijn een perfect meubelstuk in grote woonkamers of woonkeukens. Daarnaast kun je deze eettafels makkelijker tegen een muur plaatsen zonder de symmetrie van de woonkamer of de keuken te verliezen. 

  • Straalt luxe en eenheid uit
  • Veel zitplaatsen
  • Ook in uitschuifbare modellen
  • Leverbaar in verschillende lengtematen

Een rechte eettafel kan ook plaats bieden aan meer personen. 8 zitplaatsen is geen uitzondering voor een eettafel met een rechthoekige vorm. Ze zijn namelijk in ontzettend veel lengtematen verkrijgbaar. Je kunt zelfs kiezen voor een uitschuifbare eettafel.  

Als je een intiem gesprek wilt voeren met een groep mensen, dan kan dit aan een rechte eettafel wat moeilijker zijn. De 2 personen op de korte zijde zitten ver van elkaar vandaan. Daarnaast houdt een rechte eettafel van even aantallen. Bijvoorbeeld qua stoelen. 

Oneven aantallen creëren een onrustige uitstraling die je liever wilt voorkomen. Een eettafel met een rechte vorm heeft ook 4 tafelpoten. Dit kan de beenruimte belemmeren. Daarnaast kunnen de scherpe tafelhoeken gevaarlijk zijn voor kleine kinderen.