De 10 beste steden voor het kopen van een huis in Nederland

Redactie — 28. May 2022 21:50

Nederland heeft ontzettend veel te bieden. Zeker op het gebied van wonen. In de Nederlandse steden vind je de mooiste grachtenpanden met een tuin, luxe penthouses, moderne appartementen of vrijstaande woningen. Gelegen in het centrum van de diverse historische plaatsen die Nederland rijk is, of ver weg van de drukte midden in de natuur.

Wonen in Nederland? De 10 mooiste plaatsen voor het kopen van een huis

1. Amsterdam

Amsterdam is een geweldige stad om te wonen. In welk stadsdeel jouw huis ook staat, de voorzieningen zijn altijd dichtbij. De stad is bruisend en biedt veel werkgelegenheid. De verbindingen zijn optimaal en binnen een korte afstand van luchthaven Schiphol. Houd je niet van de drukte? Dan is het centrum van Amsterdam misschien geen goede keuze.

Amsterdam heeft ook prachtige en gemoedelijke buitenwijken. Bijvoorbeeld wanneer je wilt wonen in een huis met een tuin. De gemiddelde prijs voor een woning in Amsterdam varieert van € 575.000 voor een appartement tot € 850.000 voor een eengezinswoning met een tuin.

2. Utrecht

Ook Utrecht is een gewilde Nederlandse plaats om te wonen. De stad heeft een centrale ligging waardoor je de reistijd flink kunt beperken. Vanuit Utrecht ben je binnen 45 minuten in Amsterdam. Binnen een nog kortere tijd sta je midden in de natuur van de Utrechtse Heuvelrug. De stad is bruisend, maar kent ook gemoedelijke en gezellige wijken en buurten.

De prijs voor een huis met een tuin ligt in Utrecht iets hoger dan het gemiddelde. Toch is de stad geliefd om in te wonen bij zowel een jonger als een ouder publiek. De prijs voor een appartement varieert van € 370.000 tot € 397.000. De prijzen voor eengezinswoningen met een tuin lopen uiteen van € 590.000 tot € 609.000. Afhankelijk van de wijk of de buurt.

3. Lelystad

Lelystad is een relatief jonge stad onder de rook van Amsterdam. De aanrijtijd naar Schiphol of Amsterdam centrum bedraagt slechts 45 minuten. Lelystad is geliefd bij jonge stellen met kinderen én werkende gezinnen. De huizenprijzen zijn hier nog relatief laag. Dat terwijl de stad voldoende te bieden heeft op het gebied van winkels, natuur en cultuur.

Voor een appartement in Lelystad betaal je gemiddeld € 327.000. Tussenwoningen of vrijstaande woningen worden in de provincie Flevoland gemiddeld verkocht voor € 500.000.

4. Den Haag

Wil je genieten van een levendige binnenstad of wil je dichtbij de Nederlandse kust wonen? Dan heeft Den Haag ontzettend veel te bieden. Zowel Amsterdam, Rotterdam als Utrecht zijn relatief snel en makkelijk te bereiken. Den Haag kent moderne wijken, maar ook volksbuurten die de echte Hollandse gezelligheid uitstralen. Een gemiddeld appartement dichtbij het centrum kost ongeveer € 350.000. De prijs voor een eengezinswoning met buitenruimte schommelt tussen de € 630.000 en € 699.000. Afhankelijk van de locatie.

5. Rotterdam

Rotterdam is een historische Nederlandse stad die ontzettend geliefd is om in te wonen. Je vindt hier veel verschillende culturen, maar ook indrukwekkende architectuur. Wonen in Rotterdam is vergelijkbaar met het kopen van een huis in Amsterdam.

In deze wervelende stad vind je ontzettend veel mooie en innovatieve woonprojecten. Dichtbij het centrum, maar ook op een relatief korte afstand van het buitenleven. Een appartement kost gemiddeld € 360.000. Een vrijstaande woning kost € 500.000.

6. Maastricht

Maastricht is een Nederlandse stad die tot de verbeelding spreekt. De stad kent een rijke geschiedenis. De binnenstad dankt zijn charme aan de prachtige bouwwerken en huizen. Hier proef je de echte Limburgse gastvrijheid, maar geniet je ook van natuur en groen. De binnenstad ligt daarnaast op steenworp afstand van Aachen Airport.

Dat maakt de stad geliefd bij mensen die veel moeten reizen voor hun werk. Wil je in het buitenland werken? Ook dan is Maastricht de beste uitvalsbasis. De grens met België en Duitsland is dichtbij. De huizenprijzen liggen hier met € 480.000 voor een appartement en € 525.000 voor een woonhuis met tuin relatief hoog.

7. Zwolle

Zwolle is een kleine maar complete stad in het oosten van Nederland. Hier ben je met de fiets snel in diverse natuurgebieden, maar profiteer je ook van de gezelligheid die de levendige binnenstad te binnen heeft. Zwolle heeft uitstekende verbindingen. Ook met de grote steden in de Randstad. In de rustige buitenwijken is de gemiddelde prijs van een appartement € 350.000. De prijs voor een huis met een tuin ligt op circa € 480.000.

8. Groningen

Groningen heeft de uitstraling van een moderne en grote stad, maar is zo sfeervol als een klein dorp. Hier vind je tal van gezellige en rustige buitenwijken, maar ook prachtige historische appartementen in de binnenstad. Groningen kent veel studenten waardoor de stad altijd bruisend is en vol leven zit.

De rust van het platteland opzoeken kan ook als je een huis koopt in Groningen. De verbindingen met de grote snelwegen zijn prima. Amsterdam bereik je met de auto binnen 2 uur. Voor een appartement betaal je doorgaans € 311.000. Wil je liever vrijer wonen nét buiten de stad? Dan betaal je gemiddeld € 450.000.

9. Breda

De bourgondische stad Breda vind je in het gezellige Noord-Brabant. De plaats is geliefd door zijn mooie centrum, maar ook door de goede voorzieningen. Het is dan ook niet voor niets de op 9 na grootste stad van Nederland. Wonen in het centrum van Breda is vrij prijzig.

In de gezellige volksbuurten of in de vele andere buitenwijken, ligt de huizenprijs een stuk lager. Vanuit Breda ben je binnen 1,5 uur in Amsterdam en binnen één uur in Utrecht. De gemiddelde prijs voor een appartement is € 440.000. Wil je liever wonen in een vrijstaande woning met een tuin in Breda? Dan betaal je gemiddeld € 650.000.

10. Nijmegen

Nijmegen is een ontzettend gewilde Nederlandse stad om in te wonen. De plaats bevindt zich dichtbij de grens met Duitsland, waardoor Nijmegen veel mogelijkheden biedt. De binnenstad is historisch en bruisend. In de zomermaanden wordt de stad bezocht door een groot aantal toeristen en wandelaars die deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Naast een bruisend centrum met veel geschiedenis heeft Nijmegen een goede verbinding met de randstad. Utrecht ligt bijvoorbeeld op 60 minuten afstand. De prijs voor een appartement in de binnenstad bedraagt gemiddeld € 380.000. Een vrijstaande woning of een eengezinswoning met een tuin kent een prijs van gemiddeld € 560.000.

De leukste woonsteden van Nederland

Wil je wonen in Nederland en ben je op zoek naar een huis dat bij je past? Wij hebben de beste 10 steden voor het kopen van een woning alvast voor je op een rij gezet. In Utrecht centrum, langs de grachten van Amsterdam of in één van de gezellige andere plaatsjes.