Huis verkopen? Met deze tips wordt dat een stuk eenvoudiger

Redactie — 15. Jun 2022 19:32

Je huis verkopen is soms een ontmoedigend vooruitzicht. Er moet nog zoveel gebeuren! Het bepalen van de vraagprijs en de verkoop van de woning kun je het beste overlaten aan een makelaar. Toch zijn er een aantal voorbereidingen die je zelf kunt treffen. Zoals de juiste tijd bepalen waarin je jouw huis wilt verkopen én het maken van de beste verkoopfoto’s. 

De perfecte voorbereiding op het verkopen van je huis

1. Je huis te koop zetten in de beste periode

Natuurlijk wil je het liefst dat jouw huis zo snel mogelijk wordt verkocht. 

Heb je de tijd hebben en wil je jouw huis graag verkopen voor de beste prijs? Dat moet je jouw woning in de beste tijd van het jaar verkopen. De lente is de beste periode om een huis te verkopen. De animo voor huizen begin vaak alweer in de eerste maand van het jaar. De slechtste periode is van augustus tot en met eind december. Je hebt dan te maken met vakanties en de kerstperiode. Je huis kun je dus het beste in het voorjaar verkopen. 

2. Geef het interieur van je huis een make-over

De potentiële kopers van jouw huis krijgen maar één keer een goede eerste indruk. Pak deze kans dus met beide handen aan. Zorg ervoor dat jouw huis schoon en opgeruimd is. Zeker wanneer er een bezichtiging staat gepland. Ruim persoonlijke spullen uit het zicht. Een fijne huisgeur is ook belangrijk. Een huis kopen gaat namelijk ook om sfeer en beleving. 

Steek een lekker geurkaarsje aan of vul jouw huis met de geur van een vers gebakken appeltaart. Zorg ervoor dat jouw interieur vooral neutrale kleuren heeft. Opvallende kleuren kunnen het voor de koper moeilijk maken om zich het huis voor te stellen als hun woning. 

Zorg ervoor dat elke ruimte zijn eigen bestemming heeft. Een keuken moet een keuken zijn en een slaapkamer geen berging. Lege kamers zien er vaak kleiner uit. Kopers die een ruimte zonder meubels zien, zullen vaak denken dat het een kleine ruimte is. Richt de kamer dus in met de spullen of de meubels die je hebt. Meubels lenen kan natuurlijk ook. 

3. Laat jouw huis taxeren voor de juiste vraagprijs

Het is van belang dat jouw vraagprijs juist is. Zeker als je jouw huis snel en makkelijk wilt kunnen verkopen. Een te lage prijs wekt argwaan, maar een te hoge vraagprijs schrikt een grote groep kopers af. Neem dus bij voorkeur een professionele taxateur in de hand. Als je een reële vraagprijs wilt hanteren voor jouw huis, kun je het beste meerdere taxateurs een prijs uit laten brengen. Een gemiddelde hiervan is vaak een goede vraagprijs.